Günümüzde dünya artık ekranlarda dönüyor! Yiyecek, içecek, giyecek alışverişleri, kayıtlar, para göndermeler, sosyal medya, kim ne yapmış ve artık terapiler! Bu kadar fazla şey internet üzerinden ilerlerken belki terapinin de bu noktaya taşınması beklenilen bir durumdu. Tabi ki her durum gibi bunun da artı ve eksileri elbette var. Ben de bu yazıda son zamanlarda sıklıkla kullanılan online terapiden bahsedeceğim. 

 

Online terapi nasıl yapılır?

Online terapi Skype veya FaceTime gibi video konferanslar yolu ile gerçekleştirilir. Danışan ve terapist kararlaştırdıkları saatte video konferansı başlatır. Hem terapistin hem de danışanın sessiz, kimsenin olmadığı ve rahatsız edilmeyeceği bir ortamda olması çok önemlidir. Özellikle danışanın rahat hissedebilmesi ve etik olarak gizlilik ve güvenlik ilkesi için hem danışanın hem de terapistin tek başına olması elzemdir. Online terapide seans süresi, normal seans süresi kadar yani 45-50 dakikadır. 

 

Online terapi kimlerle yapılabilir?

Online terapi evden çıkmak ile ilgili zorluğu olan (fiziksel engel, çocuğunu başka birine bırakmakta zorlanma, vb.), başka şehir ve ülkelerde yaşayan danışanlarla yapılabilir. Halihazırda terapiye devam eden fakat sonradan şehir dışı veya ülke dışına taşınan danışanlarla da online olarak terapi devam ettirilebilir. Güven ilişkisinin daha sağlam oluşturulabilmesi için en azından ilk iki görüşmenin yüz yüze yapılması tercih edilir fakat bu gerçekleştirilemediğinde online olarak da başlanabilir.

 

Online terapi kimler için uygun değildir?

İntihar riski, kendine zarar verme riski olan, varsanılar ve sanrılar yaşayan kişiler için uygun değildir.

 

Online terapinin avantajları nelerdir?

Online terapi kişilerin sadece yaşadıkları şehir veya ülke ile sınırlı kalmayıp daha fazla terapiste erişebilmelerini sağlar. Özellike yurt dışında yaşayan kişiler için anadilde terapi yapan bir terapiste erişim oldukça önemlidir. Ayrıca terapiye başlamış fakat farklı nedenlerden dolayı başka şehir veya ülkeye taşınması gereken kişilerin terapi süreçleri yarım kalmaz. 

 

Online terapinin dezavantajları nelerdir?

Online terapide göz kontağı kurmak ve danışanın beden dilini görebilmek ile ilgili zorluklar yaşanabilir. Bu da sunulan yardımı ve terapötik ilişkiyi kısıtlı bir hale gelebilir.

 

Online terapinin ücretleri nedir?

Online terapi ücretleri de normal terapi ücretleri gibidir. Yüz yüze yapılan terapiden daha az bir ücrete ya da parasız bir şekilde yapılmamaktadır. Bunun nedeni online terapide de yüz yüze olan terapi kadar zaman ve çaba harcanmasıdır. İkisi de 45-50 dakika sürmektedir.

 

0 Yorum
Yorum Ekleyin